Ik had mij aangemeld voor een onderzoek van Naturalis naar welke bijen in tuinen leven. Twee biologiestudenten hebben heel wat verschillende bijen gevonden. Ik werd blij verrast hoeveel bijen er in mijn tuin rondvliegen. In de regel herken ik alleen honingbijen en hommels.
Maar er bleek heel wat meer rond te vliegen en te snoepen van mijn bloemen: akkerhommel, tuinbladsnijder, andoornbij, groefbij, tronkenbij, aardhommel, grote bladsnijder, grote wolbij, tuinhommel, grote klokjesbij, en nog veel meer waar ik de naam van ben vergeten.
Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen en frambozen. Ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik.
Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen. In mijn tuin nestelen de bijen in oud hout, dus laat dat liggen, en ze snoepen van de volgende wilde bloemen zoals kattenstaart, ereprijs, teunisbloem, brunel, moederkruid, hertshooi, duizendblad, wederik enz.
Corrie Bink