Leuke beestjes
De ongewervelde vriendjes van de tuinder
Op zaterdagochtend 24 juni was IVN natuurgids Gerard van der Klugt bij Ons Buiten te gast om te vertellen over “gewenste” kleine beestjes op de tuin. Het blijkt dat de (natuurlijke) tuinder met heel veel pootjes geholpen wordt door allerlei kleine, ongewervelde diertjes.
Gerard vertelde veel en een korte samenvatting is onmogelijk. Wat wel kan, is kijken naar een aantal diertjes, die gekozen zijn vanwege hun bijzondere naam of functie.
Heb je wel eens van een ‘knotskronkel’ gehoord? Zijn naam klinkt als een personage uit een verhaal van Roald Dahl…. Gerard vertelde dat dit diertje tot de miljoenpoten behoort en heel nuttig is in de tuin: hij eet vooral schimmels, plantenresten en dood hout.
Beste tuinder, ben je bang voor spinnen? Ik hoop het niet, want in een tuin van 300 m2 zitten circa 40.000 spinnen. Sommige hebben wel een lieflijke naam, zoals de Lentebaldakijnspin. En omdat spinnen leven van (veel voor de tuinder ongewenste) insecten, zijn ze heel nuttig.
Echt sprookjesachtig klinkt het Goudoogje. Deze gaasvlieg (vanwege haar delicate vleugeltjes) legt eieren op steeltjes en is een echte larvenrover.
Weet je wat een ‘sachem’ is? Dat is een ander woord voor een indianenhoofdman. Daar is een bij naar vernoemd, omdat hij franjes aan zijn pootjes heeft, net zoals een indianenhoofdman aan de zijkant van zijn broek. Dat bijen nuttig zijn in een tuin weet bijna iedereen. Zij zijn bijvoorbeeld hard nodig voor de bestuiving van onze gewassen.
Tot slot staan we even stil bij het lieveheersbeestje. Dat is het symbool voor zowel natuurlijk tuinieren als voor geweldloosheid. Deze beestjes kom je veel in (natuurlijke) tuinen tegen. Zowel de larve als de volwassen lieveheersbeestjes zijn rovers, vooral voor bladluizen. Daarnaast eten ze ook wel schimmels (meeldauw) en bij uitzondering een groen blaadje.
Het was jammer dat deze leerzame lezing door zo weinig mensen is gehoord. Kwam het tijdstip (zaterdagochtend) je niet uit? Of vindt je kriebelbeestjes niet zo’n interessant onderwerp? Zou je liever meer weten over een ander onderwerp? Laat het ons weten via onsbuiteninfo@gmail.com, dan kunnen we daar bij toekomstige lezingen rekening mee houden. Alvast bedankt.
De commissie Natuurlijk Tuinieren